Pracuj pro Silicon Valley profiq
Jan Hájovský, Software Engineer v profiq
Podrobnosti
jméno Jan Hájovský
pozice Software Engineer
osobní motto Hard work never killed anybody
but why take a chance
alma mater VŠB-TUO
oblíbený sport Cyklistika, Běh
na IT mě baví Přesah do každodenního života

Příběh Honza

Na práci v IT mě baví, že cesta, kterou se tento obor ubírá, není jednoznačná. Je to dobrodružství a nikdo pořádně neví, co technologie přinesou zítra. Ačkoli, díky práci a každodennímu kontaktu s klienty ze Silicon Valley o tom jisté ponětí přece jen mám.

Když jsem byl v Kalifornii poprvé, zpočátku na mě působil dojem úplně jiného světa poměrně silně. Zanedlouho jsem se však naučil orientovat a místní prostředí si začal užívat. Život je tam ale drahý a od zaměstnanců se očekává velké nasazení. Proto oceňuji možnost pracovat pro tamní firmy z klidné kanceláře v Ostravě. Člověk hlavně musí dobře ovládat angličtinu a počítat s časovým posunem. A taky by se měl celkově zajímat o to, jak věci fungují, a nespokojit se s povrchním řešením.“

K počítačům jsem přičichl přes „dosovské“ hry typu Prince of Persia – vždycky mě totiž zajímalo, co je pod tím, jak to funguje. Aktivně se ale v oboru pohybuji až od střední školy. Na ní jsem měl zaměření na IT a hodně mě posunul především učitel, který mě přivedl k Linuxu. To je od té doby můj hlavní operační systém. Pak následovala VŠB-TUO, obor informatika a výpočetní technika. Tady jsem v roce 2015 ukončil bakaláře a nastoupil na inženýrské studium se specializací na počítačovou grafiku. Jsem rád za tuto školu, nevolil bych jinak.

Jsem také rád, že pracuji ve firmě, která mě podporuje a inspiruje k dalšímu oborovému rozvoji. Takže studium se mi dobře kloubí s prací, a to i časově – v profiqu mi vycházejí maximálně vstříc, i když byly chvíle, kdy jsem se trochu zapotil. Skvělé je, že do Ostravy nemusím jezdit každý den, mívám i home office. Kromě toho na firmě jako zaměstnavateli oceňuji i skutečný zájem šéfů o své lidi a také možnost služebně vycestovat do USA.

Pracuji na pozici Test automation developera a pro klienta ze Silicon Valley vyvíjíme testy pro jeho systém, který umožňuje spouštění jakékoliv aplikace z cloudu v prohlížeči. Z mého pohledu je tahle práce zajímavá právě tím, že přispívám k výsledku, který využívají univerzity a instituce v okolí San Franciska a který má velký potenciál stát se běžnou součástí IT prostředí s celosvětovým dosahem.

Při mé aktuální práci je zajímavé sledovat i firmu zákazníka jako takovou. Jde o typický start-up, který dynamicky roste. Je fajn se na tom podílet a znát osobně jejich lidi, včetně nejvyššího vedení. Nedávno jsem za nimi na týden služebně byl a svoji práci dělal přímo s nimi na místě. To bylo opravdu inspirativní, lidé ve firmě jsou různorodí věkově i národnostně. Skvělé je i to, že je tam přátelská, uvolněná atmosféra, každý zná každého. Cítil jsem se tam jako doma, konečně i v profiqu to funguje v podstatě úplně stejně.

Připraveni?

Přidej se