Jídlo zdarma ve společnosti Google je známý fenomén, o jehož pestrosti a kvalitě se pochvalně vyjádřil nejeden jedlík. Předností tohoto benefitu si byla dobře vědoma i Marissa Mayerová, která jej jako jednu z prvních změn zavedla poté, co přešla z Googlu do Yahoo! jako CEO.
Jmenovaní giganti ovšem nejsou jediní, mít společné stravování je v Silicon Valley naprosto běžné. „Jsou firmy, kde mají zdarma snídaně, obědy, svačiny i večeře, jinde si na firemní účet objednávají obědy několikrát týdně,“ říká Gábor Puhalla, CEO a spoluzakladatel firmy profiq.
„Když jsme posledně byli u jednoho z klientů, měli k obědu na výběr z jamajské a vietnamské kuchyně,“ vzpomíná Gábor. Standardem firem ve Valley je bohatě zásobená firemní kuchyňka: pestrá zásoba čajů, kávy a dalších nealko nápojů, stejně jako výběr něčeho k zakousnutí, přinejmenším různých tyčinek. Pokud je firma velká nebo sídlí ve větším komplexu, je běžným servisem obdobně jako u nás kantýna. Kvalita je ale vyšší a vetší je i výběr jídel z celého světa. „Oběd obvykle vydává kuchař Mexičan, Ind, Thajec nebo Ital podle nabízené kuchyně, který jídlo nakombinuje podle strávníkova výběru. Jídlo se ale často servíruje do papírových či umělohmotných krabiček bez ohledu na to, jestli si ho chcete vzít s sebou nebo si ho dát na místě. To i dobrému jídlu přece jen dodá nádech fast foodu,“ komentuje Gábor Puhalla.
Trend firemního stravování se v IT společnostech postupně rozšiřuje i u nás. Příkladem může být jídelna v nedávno otevřeném sídle společnosti Avast, kde ovšem zrušili v Česku velmi oblíbené stravenky. „U nás v profiqu máme v podstatě kombinovaný systém. Každý pátek máme se všemi kolegy společnou snídani, nicméně pro každodenní stravování poskytujeme obvyklé gastropasy,“ vysvětluje Gábor Puhalla. Nespornou výhodou stravenkového systému je, že se člověk alespoň jednou za den provětrá. A především, může zajít do restaurace podle vlastního výběru a dá si oběd, na který má chuť.
Společné jídlo se už stalo běžnou součástí firemní kultury, ovšem podstatný není fakt, že je k dispozici zdarma.
Tato forma setkávání je také platformou pro mimopracovní aktivity, stejně jako v Silicon Valley. „Dokonce ani alkohol v práci není ve Valley tabu. Při mé poslední návštěvě společnosti MindJet mi nabídli u firemního baru panáka vodky. Bar je přímo v kancelářích a je běžně přístupný pro zaměstnance. A nebyla to první firma, kde jsem se s podobnou situací setkal,“ usmívá se Gábor.